Nem titok, hogy a propolisz gyógyászati hatásairól már az 1950-es évek óta születnek tudományos feljegyzések. Mégis talán a köztudatban leginkább nagyszerű immunerősítő tulajdonsága miatt került be. Pedig ez a ragyogó folyadék sokkal többet tud annál, mint amire a legtöbb háztartásban használják.

Térjünk is most rá azokra a kellemetlen helyzetekre, amikor nem biztos, hogy rögtön ehhez az méhek által gyűjtött szerhez nyúlnánk.

Valószínűleg mindenki rémálma egy hétvégén lüktetni kezdő, begyulladt fog. Ha nincs lehetőség azonnal fogorvoshoz fordulni a kínzó tünettel, jó, ha tudjuk, hogy a propolisz képes átmenetileg csökkenteni a sajgást. Egy kis vattát a tinktúrába mártva és a fájós fogra helyezve perceken belül kifejtheti fájdalomcsillapító hatását. Mivel antibakteriális tulajdonsága is van, ezért fertőtleníti is a szájüreget. Fontos megjegyezni, hogy ez csak átmeneti megoldást jelent, amint tehetjük, forduljunk szakemberhez a gondos foggal.

Ha már a szájnál tartunk, akkor egy kevésbé fájdalmas, de annál bosszantóbb dolog is megjelenhet ezen a testrészünkön, amire a propolisz hatni tud. Ez pedig a herpesz. Mivel a propolisz a sejtek anyagcseréjét és a sejtosztódást sebességét is növelni tudja, így hatékony segítség lehet ennél az ajakbajnál is. Ha tehetjük, akkor ebben az esetben ne vattával juttassuk a fertőzött területre, hanem egy pipetta segítségével inkább csepegtessük, amíg egy kis kéreg nem keletkezik rajta. Ezt a látványos sejtforradást elősegítő hatását kihasználva ugyanígy alkalmazhatjuk még kisebb sebek felületi kezelésére is.

Sűrűn előforduló konyhai baleset, hogy megégetjük a kezünket. Ha ez egy kicsit komolyabbnak tűnik, akkor is előkaphatjuk a szekrényből a méhek ajándékát. Elsőre talán szokatlan, hogy egy alkoholos oldatot használjunk égésre, de nincs miért aggódni, mert az alkohol szinte azonnal elpárolog a testhő miatt. (De ha szeretnél, nálunk alkoholmentes propoliszt is beszerezhetsz!) Az oldatból fennmaradt propolisz pedig gyógyító és érzéstelenítő lepelként vonja be a meggyötört felületet.

Az ekcéma egy krónikus bőrbetegség, ami gyulladást és viszkető foltokat eredményez a bőrön. A tünetek közé tartoznak a piros foltok, a megvastagodott és hámló bőrfelület. A természetgyógyászok szerint a propolisz ezekre a panaszokra is hatásos megoldást nyújthat. Egy propoliszos borogatás csodákat tehet vele. Száraz ekcémák esetén pedig inkább propoliszos kenőcsöt használjunk.

A hasfájás sem szokott sajnos előre bejelentkezni. A propolisz sikeresen alkalmazható emésztési panaszok kezelésére, legyen az vírusos vagy fertőző, bélgyulladás, vastagbélgyulladás, akut vagy krónikus. Ilyen esetben 50 csepp alkoholmentes propolisz tinktúrát vegyünk be egy kiskanál mézzel, vagy 1 darab kenyérre csepegtetve.

Aki úgy érzi, hogy fontos lenne, hogy legyen az otthonába egy ilyen univerzális segítő, nézzen be webshopunkba!