A legutóbbi bejegyzésünkben végigvettük a méhek ajándékának, a propolisznak alkalmazási területeit a különböző betegségek megelőzésére. Ebben a cikkben a külső alkalmazási módokra is szeretnénk kitérni.

Előfordulhat, hogy valaki allergiás a propoliszra, ezért használata előtt mindenképpen győződjünk meg erről egy egyszerű bőrpróba segítségével. Ha egy kis idő múlva sem tapasztalunk semmilyen különös elváltozást, akkor használjuk bátran például a következő esetekben:
– Bármilyen horzsolás, karcolás, seb esetén csöpögtessünk a tinktúrából annyit rá, hogy az vékonyan befedje. Előfordulhat, hogy kissé csípni fog az alkohol miatt, de fertőtleníteni tudja a sebet. A műveletet naponta kétszer is meg lehet ismételni, és sebeink hamarabb gyógyulhatnak.
– Használhatjuk még különböző ecsetelésre is, pl. a fogíny gyulladásának csökkentésére vagy herpeszre. Ebben az esetben fültisztító pálcikára, vattapamacsra csepegtethetjük a propoliszt, hogy a kívánt területet kezelni tudjuk vele. Fontos, hogy csak helyileg használjuk.
– Ugyanígy kezelhetjük vele a pattanásokat, mitesszereket is bőrünkön, vagy súlyosabb esetben – mint például egy száraz bőrgyulladás – használhatunk propoliszos krémet is.
– Van, aki szájvíz-alapanyagként használja, mivel a propolisznak ismert a fertőtlenítő hatása. Természetesen soha nem magában, hanem megfelelő olajokkal és vízzel összekeverve, óvatos öblögetéssel is megpróbálkozhatunk szánk fertőtlenítésével.
– Kipróbálhatjuk a levegő fertőtlenítésére is úgy, hogy a párologtatóban lévő vízbe pár csepp propoliszt teszünk, és egy mécsest gyújtunk alá.

Mind külső, mind belső alkalmazásánál fontos, hogy csak nagyon jó minőségű, megbízható forrásból származó terméket szabad használni. Webshopunkra kattintva az ország egyik legmagasabb hatóanyagtartalmú propolisz tinktúrját vásárolhatod meg, több kiszerelésben. Próbáld ki!