Manapság a boltok polcain számtalan propoliszos termékkel találkozhatunk. Létezik tabletta és csepp formájában, rengeteg krém összetevője is, sőt használják falazúr alapanyagként vagy autóviasz előállításához is. De mit tudunk egyáltalán erről a szerről?

A propolisz első használatainak nyomait már az ókorban fellelhetjük: Arisztotelész egész egyszerűen a fák könnyének nevezte. A filozófus meghatározása igaz is, meg nem is, ugyanis a propoliszt valóban a fák rügyeiről, bimbókról, fakéregről gyűjtik össze a méhek, de tulajdonképpen sokkal több ennél. Ez a ragacsos, sárgásbarna anyag ugyanis több mint 300 összetevőből áll össze: főleg viaszból, de van benne virágpor, gyanta, illóolajok is, és rengeteg flavon, vitamin, aminosav, amelyeknek jótékony hatásait köszönheti.

A különleges lábtörlő

A méhek a legtöbb propoliszt ilyenkor, ősszel gyűjtik, vagyis akkor, amikor a nektárgyűjtő szezon véget ér. A kaptár számára elengedhetetlen ez az anyag, ugyanis ezzel fertőtlenítik és védik otthonukat a betolakodókkal szemben, legyen az akár egy másik rovar vagy valamilyen vírus. A réseket, lyukakat betömik vele, így tulajdonképpen belülről szigetelik is. Ha bármiféle idegen anyag kerül a kaptárba, azt is propolisszal mumifikálják, hogy így őrizzék meg a sterilitást a falakon belül. De talán a legérdekesebb használata egy tulajdonképpeni lábtörlő szerep, amit a kijárónyílás előtt hoznak létre belőle. Ezen minden ki és bemenő méhecskének át kell haladni, mivel a propolisznak jelentős baktérium-távoltartó ereje van.

Ezt a távoltartó erőt ismerte fel az ember, és elkezdte gyógyításra is használni a propoliszt. Ehhez azonban először valahogyan hozzá kellett férnie.

Hogyan készül?

A méhkaptárból való kinyerése egy egyszerű csellel történik. A kaptárban egy rácsot helyeznek el, amelynek lyukait a méhek apró réseknek érzékelik, így betömik őket propolisszal. Ebből a rácsból nyerik aztán ki az értékes anyagot. Először porítják, majd mi a hatóanyagokat egy egyedülálló hidegkioldási technikával vonjuk ki belőle. Ennek a technikának köszönhetően nagyon magas hatóanyag-tartalmat tudunk biztosítani a tinktúrában.

A kész tinktúrát érdemes kockacukorra, kekszre csepegtetve, vagy esetleg joghurtba, teába keverve fogyasztani. Rendszeres adagolásával megerősíthetjük immunrendszerünket a közelgő influenzaszezon előtt, de megelőzhetünk vele rengeteg vírusos, bakteriális, gombás fertőzést is.

Ha te sem szeretnél védelem nélkül maradni a télre, látogass el webshopunkba, ahol tinktúrák széles választékából válogathatsz!