A mai napon ünnepelhetjük szorgos méheink világnapját, amely célja felhívni a figyelmet a beporzók fontosságára, az őket fenyegető veszélyekre és a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásukra.

Méltán lehetünk hálásak ezen apró beporzóknak, hiszen méheink hatalmas szerepet töltenek be az ökoszisztémában.

„Egyes becslések szerint a háziméhek végzik a világ növényei 80 %-ának a beporzását. Nagymértékű pusztulásuknak a mezőgazdasági termelés drasztikus visszaesése, az ökoszisztéma felborulása és éhínség lehet a következménye.”

Miért pusztulnak a méhek?

méheink veszélyben!

Az okok között első helyen szerepel a növényvédő szerek használata. Ezek a pusztulásukat is okozhatják, illetve hatásukra romlik a rovarok tájékozódó képessége és nem találnak haza a kaptárba.

Másrészt a nagyüzemi mezőgazdaság, a nagy monokultúrák jelentenek veszélyt. Egyre kevesebb a vadvirággal borított mező, ahol nagy változatosságban fordulnak elő a növényfajok, így folyamatosan találnak a méhek éppen nyíló virágokat.

Harmadrészt pedig bizonyos betegségek és paraziták is egyre elterjedtebbek a méhek körében, és a legyengült állatok már nem képesek elég hatékonyan védekezni ezek ellen. A felsoroltak sajnos mind problémákat okoznak a méhpopulációknak és ezen keresztül az általuk termesztett élelmiszer minőségének is.

Veszélyeztetett beporzók:

veszélyeztetett beporzók

Méheink egyre nagyobb veszélyben vannak emberi tevékenységeink végett nem szólva más beporzókról. A gerinctelen beporzók közel 35 százaléka, különösen a méhek és a lepkék, valamint a gerinces beporzók, például a denevérek körülbelül 17 százaléka a kihalás veszélyével néz szembe világszerte.

Ezért MOST kell cselekednünk!

Mit tehetünk értük?

méhlegelő

Elsőként fontos tudatában lennünk azzal, hogy itt nem csak a méhészeken múlnak a dolgok. Itt minden egyes ember tehet azért egyéni szinten, hogy megakadályozza a méheink drasztikus pusztulását.

  • Hozzunk napi szinten felelős döntést abban, hogy tudatosan vásárolva helyi termelőtől vásároljunk, lehetőleg biozöldségeket, gyümölcsöket. Ezzel is támogatva őket, és az általuk alkalmazott kíméletes, vegyszermentes gazdálkodást is, ezzel növény- és állatfajok sokaságát védve.

Ha pedig a legtermészetesebb propolisz termékekre van szükséged vásárold meg családi vállalkozásunktól: https://www.propolisztermekek.hu/webshop/Támogatva ezzel egy hazai szívvel lélekkel dolgozó méhészettel és méhészeti termékekkel foglalkozó családot.

  • Ültess méhlegelőt, virágokat mindenhová, ahová csak lehet! Lehet kapni speciális vadvirágmagkeveréket is erre a célra.
    Ne nyír füvet, ha nem muszáj! Legalább a kerted bizonyos részeiben hagyj vadvirágokat, táplálkozó- és búvóhelyet a hasznos kis rovaroknak! Lehetőleg hazai, őshonos virágfajokat ültess!
  • A gyomirtót felejtsd el! Persze, hogy a haszonnövényeket védjük a gyomok ellen, de nem kell mindenütt kiirtani a gyomot, hiszen számos vadon élő állatnak nyújtanak fontos táplálékot és menedéket. A gyomirtó méreg, ami bejut a talajba, a talajvízbe, a többi növénybe, majd ezáltal az ember szervezetébe, de árt a hasznos talajlakó állatoknak is.
  • Itasd a méheket friss, tiszta vízzel. Helyezz ki méhitatókat ahová csak tudsz.

méh itató

  • Készíthetsz méhecskehotelt is a magányosan élő vadméhek és más beporzó rovarok számára: egy farönkbe fúrj kb. 1 cm-es kis lyukakat, melyek otthont adhatnak ezeknek a rovaroknak.

méhecske hotel

Reméljük hasznosnak találtad ezt a kis cikket és ezentúl Te is így fogsz cselekedni, hogy megóvhassuk szorgos kis méheinket!