A 21. századi ember életét rengeteg technikai újdonság, találmány teszi kényelmesebbé. Egyrészről az életünk ettől a modernizációtól sokkal könnyebb lett, mint akár mondjuk a nagyszüleinké volt, másrészről viszont ez a kényelmes életforma számtalan új testi tünetet hozott a szervezetünknek, ami őseink előtt ismeretlen volt.

A mai kor emberének életét a mozgásszegény, stresszel teli életmód, a koleszterinben, szénhidrátban gazdag táplálkozás, a káros szokások és a környezeti ártalmak befolyásolhatják. Zömében ülőmunkát végzünk, a szabadidőnket pedig a tévé vagy a számítógép előtt töltjük. Idő hiányában pedig olyan dolgokat eszünk, amelyek tele vannak tartósítószerekkel, cukorral, mesterséges anyagokkal. Ezek a paraméterek tökéletes előfeltételei sok, ún. civilizációs betegség kialakulásának. A jó hír viszont az, hogy sokat tehetünk naturális módokon is a megelőzésükért.

Ha fontos számunkra, hogy első körben mindig valamilyen természetes szerrel igyekezzünk megerősíteni szervezetünket vagy enyhíteni a tüneteket, akkor válasszuk a propoliszt. Ez a méhek által létrehozott ragacsos anyag ugyanis több mint 300 féle natúr összetevőből áll össze: főleg viaszból, de van benne virágpor, gyanta és illóolajok is, valamint rengeteg flavon, vitamin, aminosav, amelyeknek jótékony hatásait köszönheti.

Nézzük meg, hogy hogyan segíthet a 21. századi életmód káros hatásai ellen ez a csodálatos szer.
A mozgás szegény életmód következtében anyagcserénk lelassulhat, az emésztésünkben problémák jelentkezhetnek. A propolisz sikeresen alkalmazható emésztési panaszok kezelésében is, legyen az vírusos vagy fertőző bélgyulladás, esetleg gyomorfekély. Ilyen esetekben 50 csepp propolisz tinktúrát vegyünk be egy kiskanál mézzel, vagy 1 darab kenyérre csepegtetve 3-4 alkalommal naponta.

A szervezetünket érő folyamatos stressz és ártalmas környezeti tényezők miatt az immunrendszerünk legyengülhet. A propolisz a védekezőképességünk megtámogatásában is hatékony lehet. Ennek érdekében célszerű egy 3 hetes kúrát végeznünk, napi 30-40 csepp propolisz tinktúrát a szervezetünkbe juttatva. A legyengült immunrendszer eredménye a csökkenő ellenálló képesség vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben. A propolisz azonban gátolhatja egyes baktériumok, gombák, vírusok szaporodását, illetve el is pusztíthatja őket.

A magas vérnyomás és koleszterin szintén lehet a helytelen táplálkozás és a stresszes életmód következménye. Különböző kutatások szerint a propolisz ezekben az esetekben is hatásos lehet. A vizsgálatok szerint ugyanis a propolisz csökkentheti a vérnyomást és a koleszterint, illetve az érfalak rugalmasságát is helyreállíthatja. Magas vérnyomás esetén ahhoz, hogy ezek a hatások érvényesülni tudjanak, érdemes naponta 30 csepp propoliszt elfogyasztani.

Mint minden esetben, amikor valamit a szervezetünkbe juttatunk táplálék gyanánt, érdemes a minőségre hangsúlyt fektetni. Legyen így ez a propolisz kapcsán is! Az interneten ma már rengeteg termék fellelhető, de fontos meggyőződni róla, hogy megbízható forrásból származik a tinktúra. A Pro/polisz termékek NAV-, NÉBIH-, ÁNTSZ- és OGYÉI-engedélyekkel rendelkeznek, így a nálunk beszerzett propolisz minőségéhez nem férhet kétség.