A propoliszt, a gyantaszerű „méhragasztót” széles körben vizsgálták bioaktív fitokemikáliái és különféle betegségek kezelésére való képessége miatt. A gasztrointesztinális traktus (gyomor bélrendszeri betegségek) rendellenességei azon súlyos betegségek közé tartoznak, amelyekben sok egyén bizonyos időszakokban vagy élethosszig tartó helyzetekben gyógyulhat.
A mindennapi életminőség romlásától az életet veszélyeztető súlyos esetekig a gyomor-bélrendszeri rendellenességek tünetegyüttesének széles skáláját mutatják, amelyeket általában gyógyszeres kezelés enyhít. Ezek azonban ritkán célozzák egy betegség eredetének gyógyítását vagy a kóros elváltozások visszafordítását. A tünetek enyhítése és/vagy elnyomása számos egyéb nem kívánt mellékhatást okozhat, amelyek eltérő gyógyszeres kezelést igényelhetnek. A propolisz jelentős potenciállal rendelkezik ezeknek a kihívásokkal teli betegségeknek a kezelésére, ahelyett, hogy elnyomná a tüneteket.
Tudtad?
Számos gyomor-bélrendszeri betegséget, például nyálkahártya-gyulladást, vastagbélgyulladást, gyomorhurutot és gyomorfekélyt propolisszal kezelnek. Vizsgálatok kimutatták, hogy a propolisz csökkenti a lipopoliszacharid (LPS) szintjét és szabályozza a Toll-like receptor 4 (TLR4) útvonalakat, valamint a gyulladásos markerek expresszióját, gyomorfekély kezelése esetén. Ezenkívül csökkenti a gyulladásos citokinek mennyiségét, emeli a glükóz- és a szérum triacil-glicerinszintet, és csökkenti az endotoxémiát.
A propolisz a káros baktériumok szaporodásának megakadályozásával és a nyálkahártya gát erősítésével a gyomor-bél traktusra is védő hatást fejt ki. Ez segít megelőzni vagy felgyorsítani a szivárgó bél gyógyulását.
A szájnyálkahártya-gyulladás esetében is igen hatékony a propolisz, amely alkalmas szájfertőzések, a lepedék csökkentésére és a szájgyulladás kezelésére.
Vizsgálatok kimutatták, hogy a propolisz fogyasztása csökkenti a TNF-α és az IL-1B szintjét azáltal, hogy csökkenti a lipidperoxidációt a gyomorszövetekben és egyidejűleg növeli az antioxidáns enzimek, például a szuperoxid-diszmutáz (SOD) és a glutation-peroxidáz (GPx) aktivitását. A kaempferol csökkenti a gyulladást elősegítő választ a sérült gyomorszövetben azáltal, hogy fokozza a nitrogén-monoxid (NO) termelését, és megőrzi a gyomornyálkahártya glikoproteinjét. Ezen kívül a kvercetin (a propolisz másik komponense) gátolja a protonpumpa-ATPáz aktivitását a parietális sejtekben, elnyomja a gyomorsavszekréciót és a peptikus aktivitást. A kvercetin emellett növeli a mucin és a nyálkahártya prosztaglandin E2 szekrécióját, és segít a gyomorfekély kezelésében