Nagyszüleink kertjében a kicsi, egyszerű, narancssárga virágú körömvirág nem véletlenül kapott mindig fontos helyet. Ezt a dúsan burjánzó, mediterrán származású növényt ugyanis már a középkor óta használják nehezen gyógyuló sebek, szemölcsök, ekcéma, fekélyek kezelésére. A kolostori orvoslásban erre a célra olajos, alkoholos kivonatát használták, manapság azonban már inkább krém formájában találkozhatunk vele a legtöbbször.

A körömvirág gyógyító tulajdonságai nem egy hatóanyagnak tulajdoníthatók, hanem több vegyület működésének az eredményei. Ajánlják májfoltokra, pigmentfoltokra, anyajegyekre is. Jótékony hatással bír az ekcémára, leégésre, gombás bőrbetegségekre, visszeres tünetekre, továbbá bármilyen heg gyógyulását látványosan segíteni tudja.

A propolisz szintén ismert bőrgyógyító hatásáról. A méhek csodaszere serkenti a sérült szövetek gyógyulását, különösen az égési sérülések okozta sebhelyek esetében, ugyanakkor felgyorsítja az egészséges sejtek javulását, és érzéstelenítő hatással is bír.

Fertőtlenítő, gombaölő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt nagyon régóta használják a kozmetikai iparban. Az ekcéma, pikkelysömör, gyulladt pattanások első számú gyógyítójaként is számon tartják. A népi gyógyászatban is ismert rovarcsípésekre, hegekre, horzsolásokra, vágásokra ható gyógyító ereje.

Napjainkban se szeri, se száma azoknak a körömvirágból vagy propoliszból előállított készítményeknek, melyeket a patikákban, drogériákban megvásárolhatunk, de a minőségre minden esetben érdemes odafigyelnünk. A webshopunkban kapható parabénmentes propoliszos krém, ill. körömvirág-kivonattal dúsított verziója gondos odafigyeléssel és szakértelemmel készült, valódi propoliszból. Ezek a krémek nem csak fentebb említett bőrpanaszokra lehetnek hatásosak, de használhatók aranyeres problémákra vagy visszérgyulladás kezelésére is.

Próbálja ki őket!