A propoliszról már tudjuk, hogy a méhészkedés egyik nagyon hasznos „mellékterméke”, és rendkívül hatásos lehet különböző betegségek kezelésében vagy tüneteinek enyhítésében. Köztudott róla, hogy általános immunerősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

De miért is érdemes tartanunk egy üveggel belőle az otthonunkban? Leginkább azért, mert tünetcsökkentő hatásainak köszönhetően rengeteg kellemetlenséget megspórolhatunk magunknak.

Nézzünk néhány példát, hogy milyen esetekben érdemes belsőleg alkalmaznunk ezt a hihetetlen szert:
Általános immunerősítés: mondanunk sem kell, hogy az őszi-téli időszakban mennyire fontos, hogy immunrendszerünk karban legyen tartva. Napi 20-30 cseppet fogyasztva a propoliszból ezért sokat tehetünk.
Gyulladáscsökkentésre és fertőtlenítésre is kiválóan alkalmas lehet, hiszen a tanulmányok rávilágítottak arra, hogy legalább 21 féle baktériumot, 9 fajta gombát és 30 vírusfajtát képes elpusztítani. Így használhatjuk torokgyulladás kezelésére, vagy különböző felső légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére.
Ha a fogunk hasogat, egy kis fültisztító pálcikára csepegtetett propolisszal kenjük át a zsibogó területet, és máris enyhíteni tudjuk a fájdalmat.
Ha hasfájással küzdünk, érdemes akár 50 cseppet is fogyasztanunk belőle, hogy a tüneteket enyhítsük. Figyeljünk rá, hogy megfelelő mennyiségű kenyérrel vagy keksszel vegyük be, hogy a gyomorsavunk szintjét ne növelje.
A magas vérnyomás is egy egyre gyakrabban előforduló probléma. Ebben is hozhat a propoliszfogyasztás pozitív eredményeket.
– A téli időszakban sokan küzdenek különböző húgyúti megbetegedésekkel is. A cseppek ígéretesek lehetnek ezek kezelésében is.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy hogyan juttassuk be a szervezetünkbe a tinktúrát. Ha az alkoholos verziót fogyasztjuk, akkor mindenképpen valamire csöpögtetve vegyük be. Lehet ez kockacukor, kenyér, keksz, joghurt, zabkása – amit csak szeretnénk. Közvetlenül ne fogyasszuk, mert a tiszta alkohol megmarhatja a nyálkahártyánkat vagy a gyomrunkat.

Webshopunkban azonban már elérhető a gyerekeknek is adható, alkohol nélküli propolisz csepp is, valamint egy C-vitaminos verzió is, így még hatékonyabbak lehetnek a kórokozókkal szemben.