Mire cseppenjen a propolisz?

A propolisz, vagy más nevén méhszurok nyers propoliszból készül, amit a méhészek egy ún. propoliszgyűjtő ráccsal gyűjtenek össze a kaptárból. Ha megvan az anyag, akkor már csak feldolgozhatóvá kell tenni. Ebben segít a fagyasztás, mivel ez az anyag nyersen igen ragadós. A kezelhetővé hűtött propoliszt először porrá őrlik, majd általában alkohol segítségével kivonják belőle az értékes hatóanyagait. Így tinktúra formájában már egész nyugodtan a szervezetünkbe tudjuk juttatni.

Mivel ebben a formában tömény állapotban van, mindig nagyon figyeljünk arra, hogy belsőleg csak és kizárólag hígított formában használjuk. Mit is jelent ez pontosan?

Az alkoholos verzióját nem ajánljuk hígítás nélkül fogyasztani, mert veszélyes lehet a nyálkahártyára és a gyomorra. Ezért mindig valamilyen ételre vagy italba csepegtetve használjuk. Leggyakrabban kockacukorra, kekszre, babapiskótára, mézbe, kenyérre/kiflire cseppentve szokták a rajongói bevinni a szervezetükbe a napi meghatározott adagot. Ha kísérletezőbb kedvűek vagyunk, rakhatjuk kávéba, joghurtba, pudingba, zabkásába, főzelékbe vagy bármibe, amibe csak el tudjuk képzelni.

Ha folyadékkal vesszük be, figyeljünk a kicsapódás lehetőségére is. Ne kavargassuk az italunkat, mert akkor a pohárhoz vagy a kanálhoz fog tapadni a propolisz. További fontos tanács, hogy soha ne legyen forró a közeg, amibe csepegtetjük.

A kutatások megállapították, hogy a C-vitamin és a propolisz együttes fogyasztása még hatásosabb tud lenni, mivel a C-vitamin fokozhatja a propolisz felszívódását. Nálunk ezért a tinktúra C- vitaminos verziója is bevezetésre került.

Gyermekeknek válasszuk az alkoholmentes kivonatot. Nekik inkább szörpben tanácsoljuk elkeverni, mert jellegzetes íze másként nem biztos, hogy annyira tetszeni fog nekik.

Fogyasztásánál mindenképp vegyük figyelembe, hogy a kivonat alkoholos. Így lehetőleg este vegyük be, amikor már biztosan nem ülünk volán mögé – kivéve, ha mi magunk is az alkoholmentes típusát fogyasztjuk.

Ha semmi konkrét panaszunk nincs, csak általános immunerősítésre szeretnénk használni, akkor napi 20-30 csepp fogyasztását javasolják a felnőttek számára, gyermekeknek pedig maximum napi 10 cseppet. Gyerekeknél érdemes 3-4 hét szedés után 1 hét szünetet is tartani. Az első néhány napban érdemes kisebb adagokban elkezdeni fogyasztani, és csak fokozatosan elkezdeni emelni a napi cseppszámot. Ez a fokozatosság segít biztonságban kideríteni, hogy nincs-e esetleg allergiánk a propolisszal szemben.